Historie

 

Oprichting

In de laatste maanden van het jaar 1902 kwam Karel Hollander op het idee, samen met zijn broer Han Hollander en enkele vrienden een voetbalclubje op te richten. In één van de zalen van de Volksbond(de vereniging tegen drankmisbruik) in Deventer, werd de oprichtingsvergadering gehouden op 2 december 1902. De vergadering besloot onder de naam Be-Quick te gaan spelen. Deze naam werd gehandhaafd tot 1905, toen werd er aansluiting gezocht bij de Nederlandse Voetbal Bond maar aangezien er al een aantal clubs waren met de naam Be-Quick werd de naam niet geaccepteerd en werd de naam veranderd in Go-Ahead.
In het seizoen 1905/1906 maakte Go-Ahead zijn entree in het Nationale Nederlandse voetbal in de Oostelijke derde klasse.

1902 - 1922

Go-Ahead begon op het UD veld en verhuisde in 1906 naar een veld in Diepenveen.
Het eerste jaar was sportief gezien geen succes. Go-Ahead eindigde als laatste.
De eerste tien jaren van Go-Ahead kenmerkten zich door vreugde en verdriet. Maar wat belangrijker was; het doorzettingsvermogen om tot organisatorisch en sportief succes te komen. Go-Ahead bleef haar naam eer aandoen en ging steeds vooruit. Bij de eerste stadsderby Go-Ahead - U.D. waren 5000 toeschouwers aanwezig.

De successen van Go-Ahead gingen niet aan het oog van de Deventenaren voorbij.
In 1912 bracht de club vier elftallen in het veld, voor die tijd bijzonder veel.
In 1917 werd DVV Go-Ahead voor het eerst kampioen van Nederland. In 1921 nam Go-Ahead het stadion aan de Vetkampstraat in gebruik. Het vierde lustrum werd in 1922 gevierd met het 2e kampioenschap van Nederland. Na twintig jaar had de Deventer club haar naam in de Nederlandse voetbalwereld voor "eeuwig" gevestigd.

 

f1

 

1922 - 1952

Na het tweede kampioenschap van Nederland werd Go-Ahead in 1923 ook weer Oostelijk Kampioen maar moest in de strijd om het landskampioenschap de eer laten aan RCH. Wel werden met regelmaat kampioenschappen van het Oosten behaald.
In 1929 werd Go-Ahead voor de 10e maal Oostelijk kampioen. Maar in 1930 werd Go-Ahead weer kampioen van Nederland en dat voor de 3e maal. Vanaf de begin jaren twintig begonnen Go-Ahead spelers ook in aanmerking te komen voor het Nederlands elftal (verder op deze pagina een opsomming van de Go-Ahead spelers die in het Nederlands Elftal speelden.)

In het seizoen 1932/1933 werd de Deventer club voor de dertiende maal Oostelijk kampioen. In de strijd om de landstitel werd Go-Ahead voor de vierde maal kampioen van Nederland. In april 1936 was er feest in de schouw- burg, de Deventer club was onafgebroken 25 jaar "eersteklasser". De tweede wereldoorlog werd ook in het verenigingsjaar gevoeld, de prestaties werden minder en Go-Ahead degradeerde naar de tweede klasse, maar dat was slechts voor één jaar want in 1942 deed Go-Ahead precies wat de naam zegt (ga vooruit) en promoveerde naar de eerste klasse.

f2

Op de foto het kampioensteam van 1933
met o.a. de Jan en Leo Halle, Jan en Theo de Kreek, Willy Eysink, Roelof de Vries.

Na een derde (1943) en een tweede plaats (1944) moest Go-Ahead, evenals vele andere clubs pas op de plaats maken. Na de oorlog kwam er weer vaart in de club en in 1948 werd Go-Ahead voor de zestiende keer Oostelijk kampioen, het zou tevens de laatste keer zijn omdat daarna voor een andere competitie-indeling werd gekozen door de KNVB.

f3

Het team uit 1948 in het laatste Oostelijke kampioenschap
met de spelers Hulscher, Kerkdijk, Koers, ten Wolde, de Boer, J.Kolkman, A.Meulenbrug, K.Mol (grensr.) A.,Kolkman,
v.d. Burg, Brand, Marijn
spelers niet op de foto: B.Bloemendal, E.Haes jr., S. v. Marle.

 

1952 - 1972

Deze jaren werden misschien wel de meest bewogen jaren in de geschiedenis van de club. In 1953 en 1954 stak het betaalde voetbal de kop op. In 1956 startte "Go-Ahead Betaald Voetbal" in de 2e Divisie en in 1959 volgde promotie naar de 1e Divisie. Binnen de vereniging kwam er een eigen amateurbestuur, deze constructie hield niet zo lang stand want binnen 10 jaar werd er al over een scheiding gesproken. Go-Ahead was dus inmiddels ook meegegaan met alle andere "betaalde" clubs. Go-Ahead-1 (betaald voetbal) begon op te klimmen vanuit de 2e divisie via eerste divisie naar de eredivisie. Het hoogste amateurteam (Go-Ahead-3) speelde op het hoogst mogelijke niveau, in de reserve 1e klasse.

In 1963 promoveerde Go-Ahead naar de Eredivisie, met een eerste hoogtepunt; de beker finale in 1965, die helaas werd verloren maar toch resulteerde in deelname aan het toenmalige Europacup II toernooi. In de 1e ronde was het Schotse Celtic de tegen- stander, thuis op 29 september 1965 verloor Go-Ahead kansloos met 6-0 maar uit werd slechts met 1-0 verloren. Met een aantal zeer goede eindklasseringen in de Eredivisie had Go-Ahead ook zijn plaats heroverd in het Nederlandse (betaalde) voetbal.
De toenmalige vele Stichtingsvormen, het niveau waarop het hoogste amateur elftal speelde en de financiële risico's waren directe aanleiding tot een scheiding. Op 1 april 1971 werd de scheiding een feit. DVV Go-Ahead ging verder als amateurvereniging met behoud van alle rechten en veroverde trofeeën. Er werd een Stichting opgericht met een nieuwe naam voor het betaalde voetbal; Go Ahead Eagles.

Go-Ahead ging voetballen aan de Zutphenseweg op het oude UD-complex en verdween daarmee uit de Vetkampstraat.

Go-Ahead lied

GO-AHEAD (is niet te kraken)
tekst van J. de Bie en F van Dam.
Zang Co Hagedoorn met het supporterskoor van Go-Ahead en orkest o.l.v Jack
Bulterman, Uitgebracht op Decca

1972 - 1992


Go-Ahead zou Go-Ahead niet zijn als de moed was verdwenen, met enthousiasme werd de opbouw van de amateurclub DVV Go-Ahead ter hand genomen om te trachten een weg terug te vinden naar de amateurtop. Go-Ahead-1 ging spelen in de vierde klasse van de KNVB en in het seizoen 73/74 promoveerde de club naar de derde klasse.
Een seizoen later was het succes helemaal compleet want in 1975 kon Go-Ahead al overstappen naar de 2e klasse.
DVV Go-Ahead speelde inmiddels op het sportcomplex "Rielerenk", op een steenworp afstand van de Vetkampstraat, waar in 1974 een prachtig clubhuis werd neergezet, dit sportcomplex is nog steeds de thuisbasis van de aloude Deventer club. Op de eerste successen van snelle promotie volgde helaas ook een terugval en via de derde klasse belandde Go-Ahead weer in de vierde klasse.

 f5

 Het kampioensteam 1974:

staand vlnr:
H.Weimer, R.Hondelink, H.Veltmate, G.Morsman, H.Lammers, F.Steenbergen, G.Bouwmeester,
E.Termate, J.Doornebosch, A.Jansen v.'t Laar T.Roelofs, J.Duindam
gehurkt vlnr:
A.Meuleman, W.v.Looyen, M.Blanken, P.Gouw, H.t.Voorde, J.Fuchs, D.Bolt, H.Blanken.

Go-Ahead bleef in de vierde klasse steken gedurende een aantal jaren, het jeugdvoetbal stond bij Go-Ahead op een zeer hoog niveau. In het midden van de jaren tachtig speelden alle jeugdselectieteams, A,B, C op het hoogste niveau. In 1984 won Go-Ahead B1 het eigen National B-juniorentoernooi. In 1985 promoveerde Go-Ahead A1 naar de hoogste klasse als één van de weinige amateurclubs in Nederland. In dat jaar werd de ploeg ook de sportploeg van het jaar van de stad Deventer. Met Go-Ahead-1 ging het minder goed, degradatie naar de (onderafdeling) GVB volgde. De shirtsponsoring doet ook zijn intrede bij Go-Ahead, Opel Boeve wordt in 1987 de eerste hoofdsponsor.

f6

 

Hoofdsponsor Boeve Opel, teamfoto op de Worp met Deventer op de achtergrond

 

Go-Ahead en Go Ahead Eagles raken weer met elkaar in gesprek over samenwerking en mogelijke fusie. Go-Ahead trad als gevolg hiervan in 1990 uit de Federatie van Deventer amateurclubs.

1992 - heden


Op 30 mei 1993 won Go-Ahead de afdelingsbeker van de KNVB afdeling Gelderland door een 1-0 overwinningen in de bekerfinale tegen RKPSC. 

In 1993 wordt Go-Ahead C1 kampioen van Oost Nederland en wint ook de GVB beker. Als in 1995 het betaalde voetbal ook met C-jeugd mag uitkomen komen de gesprekken met G.A. Eagles in een stroomversnelling, deze gesprekken hebben uiteindelijke geen resultaat en vervolg gekregen.

Het jaarlijkse (Federatie) zaaltoernooi met Nieuwjaar wordt voor het eerst door Go-Ahead gewonnen in 1996.

Voorzitters vanaf 1902:

1902 -1903 L. zur Kleinsmiede
1903 -1911 D.J. Meijer
1909 -1914 S. Frankfort
1914 -1916 W. Koster
1916 -1917 A. Selbeck
1917 -1918 B.M. Udink
1918 -1952 W.F.H. de Rooyvoorzitters betaald voetbal:
1952 -1957 H. Wagenvoort (1953 - 1955 J. Stenvert)
1957 -1960 E. Boegborn (1955 - 1957 J. Lowenhart)
1960 -1963 W. Bekking (1957 - 1960 H. Wagenvoort)
1963 -1966 K. Hassing (1960 - 1961 T. Peters)
1966 -1972 A. Brand (1961 - 1970 J. Oosting)
1972 -1976 J.J. Duindam (1970 - 1971 D.B. de Jong)
1978 -1983 H.N. Waanders (1971 - scheiding: A.M. Brands
1983 -1985 H. ter Velde
1985 -1987 H.N. Waanders
1988 -1992 A.S.P. Nillesen
1992 -1993 waarnemend vz W.H. Ellenbroek
1993 -2007 W.H. Ellenbroek
2007 -2010 A. Stelder
2010 - F.D.J. Braakhekke

Spelers die uitkwamen voor het Nederlands XI, in hun Go-Ahead periode:
Jan Halle (2x), Leo Halle (15), Gerrit Hulsman (3), Jan de Kreek (3) Wim Roetert (1), Nico Rijnders (2), Wietse Veenstra (3), Henk Warnas (5)

Palmares:
Landskampioen : 1917, 1922, 1930, 1933
Oostelijk kampioen : 1916, 1917, 1918, 1919, 1920, 1921, 1922, 1923, 1925, 1929, 1930, 1931, 1933, 1935, 1937, 1948.

Kampioen 2e Divisie : 1959
Promotie naar Eredivisie : 1963
KNVB-beker finale : 1965
Europacup II : 1965, 2 wedstrijden 1e ronde
Go-Ahead 2 kampioen van Nederland : 1966
Kampioen 4e klasse KNVB : 1974
Kampioen 3e klasse KNVB : 1975
Winnaar GVB-beker : 1993
Promotie 4e klasse KNVB : 1993
Winnaar Zaal Federatie toernooi : 1997
Kampioen 5de klasse KNVB : 2002
Promotie 4de klasse KNVB : 2004
Kampioen 5de klasse KNVB : 2009

Intertoto competitie 1966 :
20 mei U.S. Foggia - Go-Ahead 0-1
04 jun.FC Sion - Go-Ahead 2 - 4
11 jun.Go-Ahead - Royal Tilleur 3-2
18 jun.Royal Tilleur - Go-Ahead 0-8
25 jun.Go-Ahead - U.S.Foggia 2-0
02 jul.Go-Ahead - FC Sion 6-4

Go-Ahead naar kwartfinale:
27 sep.Inter Bratislava - Go-Ahead 3-0
09 nov.Go-Ahead - Inter Bratislava 3-1

Intertoto competitie 1967 :
03 jun.Go-Ahead - Lierse SK 1-2
11 jun.Lierse SK - Go-Ahead 2-0
24 jun.Go-Ahead - FC Grenchen 3-1
01 jul.FC Rouaan - Go-Ahead 4-3
09 jul.FC Grenchen - Go-Ahead 2-0

Intertoto competitie 1968
Go-Ahead - Oester Vaxjo 1-1
Go-Ahead - Szombiezki Bytom 2-2
Lugano - Go-Ahead 0-4
Szombiezi B. - Go-Ahead 1-0
Oester Vaxjo - Go-Ahead 3-2
Go-Ahead - Lugano 1-1

Voor verdere informatie over wedstrijden/uitslagen/standen/topscores kunt u ook vinden op de on-officiële pagina van Go Ahead Eagles (ook alle gegevens van na 1971, betaald voetbal)
http://www.ga-eagles.nl

of bel de DVV Go-Ahead archivaris: Theo Ellenbroek Telefoon 0570 - 62 27 55

Ook kunt mailen naar het algemene secretariaat van
DVV Go-Ahead via Emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zie onze Homepage en Algemene informatie pagina.

Zoals deze historie al aangaf vond in 1971 een scheiding plaats tussen amateur en betaald voetbal. Alle rechten bleven bij DVV Go-Ahead als amateurclub. Het betaalde voetbal startte opnieuw als Stichting G.A.Eagles. Wedstrijden, uitslagen etc. vanaf de oprichtingsdatum 1902 t/m heden waaronder ook het deel van het betaalde voetbal v.a. 1971 kunt u vinden op http://www.ga-eagles.nl